Czy warto robić domowe fast foody?

bacon-egg-and-cheese-biscuit-702813_1280

Dla zdecydowanej większości osób, fast foody to coś bardzo niezdrowego. To śmieciowe jedzenie kojarzy się bardzo negatywnie. Mnóstwo ludzi zdaje sobie sprawę, że fast foody to jedne z najgorszych potraw, które można spożywać w ciągu dnia. Jak jest jednak z daniami, które są przygotowywane w domu? Czy je też można zaliczyć do grupy bardzo niezdrowych?
Nie do końca. Naszym zdaniem, można sobie spokojnie raz na jakiś czas zrobić domowy fast food. To będzie zdecydowanie zdrowsze, niż jedzenie w takich miejscach, jak KFC czy McDonald’s. Z czego wynika ten fakt? Sprawa jest bardzo prosta. Kucharze w wyżej wymienionych „restauracjach” często smażą jedzenie na jednym i tym samym oleju. To jest dla nas bardzo niezdrowe. Teoretycznie, nie powinno się tak robić, ale nigdy nie mamy pewności czy tak właśnie nie stało się z naszymi zamówionymi frytkami czy pikantnymi udkami z kurczaka.
Wykonując takie potrawy w domu mamy nad wszystkim kontrolę. Smażymy na normalnym oleju, który został właśnie kupiony w sklepie. Poza tym, wiemy, że dodamy do naszego dania wyłącznie świeże i nowe produkty. W fast foodach też nie mamy co do tego pewności. Często dzieje się tak, że kucharze mogą dodawać do dań, na przykład kebab, wczoraj zrobioną sałatkę. Jeśli robimy potrawy fast food w naszych własnych mieszkaniach, to możemy zagwarantować sobie, że skorzystamy z najlepszych możliwie produktów. Samo wykonanie tych dań też nie zajmie nam zbyt dużo czasu, a będą o wiele zdrowsze i przyjaźniejsze dla naszych organizmów.

Dodaj komentarz