Najsłynniejsze pizze na świecie

pizza-1317699_1280

Pizza to danie, które wymyślono wiele lat temu we Włoszech, dokładnie w Neapolu. Mówi się, że było to danie biedaków, ponieważ do jej przygotowania potrzebna była zaledwie mąka, oliwa, ser i pomidory. Z biegiem czasu zaczęto dodawać do niej kolejne składniki, a niesamowity przepis na ciasto, który stworzyli Neapolitańczycy rozniósł się po całej Europie i zakorzenił na dobre w kuchniach innych krajów Europejskich, a w końcu też światowych. Obecnie pizza to jedno z najbardziej popularnych dań na całym świecie. Nie ma miasta w którym nie istniałaby przynajmniej jedna pizzeria.
Pizza margerita
Najbardziej klasyczna wersja pizzy pochodzi właśnie z Neapolu i to ją ceni się we Włoszech mimo wszystko najbardziej. Niewielka ilość składników sprawia, że często je się ją jako zwykłą przekąskę pomiędzy posiłkami. By smakowała prawdziwie po włosku, na wierzch dodaje się pastę pomidorową jak i świeże pomidory, które zapiekane są z żółtym serem. Włosi używają wielu rodzajów sera, jedna zdecydowanie najpopularniejszy to mozzarella.
Pizza z rukolą i szynką parmeńską
Ze względu na wzrastający trend na zdrowe jedzenie, powstaje coraz więcej pizzerii, które swoim klientom oferują pizzę z surowymi, zielonymi warzywami. W tym przypadku prym wiedzie zdecydowanie rukola, która w połączeniu z szynką parmeńską daje naprawdę niesamowity smak. Do tego oczywiście wspomniana wcześniej mozzarella i tarty parmezan, drugi na liście ulubionych przez Włochów serów do wszelkich tradycyjnych potraw.
Pizza hawajska
Tak naprawdę nikt nie wie, dlatego Hawaje kojarzą się wszystkim z ananasem, który stanowi również główny składnik pizzy o tej wdzięcznej nazwie. Pizza hawajska ma oczywiście dużo sera, najlepiej masdamera, który najlepiej się ciągnie, oraz szynkę. Często także dodaje się do niej kukurydzę. Ma lekko słodkawy smak, dzięki owocom, aczkolwiek jest naprawdę niesamowita. Nie może zabraknąć na niej także pomidorowego sosu, który dla pizzy jest wręcz składnikiem „must have”.
Pizza meksykańska
Z czym kojarzy się Wam Meksyk? Obowiązkowo z kukurydzą i czerwoną fasolą. Na pizzy meksykańskiej nie zabrakło także grillowanego kurczaka oraz ostrego sosu pomidorowego z chili. Meksykanie uwielbiają przecież pikantne potrawy, dlatego też ta pizza w stu procentach oddaje charakter tego niesamowitego kraju.
Pizza wiejska
Nazwa może nie brzmi dość wdzięcznie, jednak jednoznacznie. Ten rodzaj pizzy zawiera najprawdziwszą polską kiełbasę, pieczarki, żółty, krowi ser lub kozi, który jest również charakterystyczny dla polskich wsi. Często dodatkiem są również cieniutkie plasterki boczku, który nadaje daniu słonego i wyrazistego smaku. Nie byłoby jednak wiejskiej pizzy bez sosu czosnkowego, którym od lat zajadają się Polacy. Przepis na niego jest bardzo prosty. Do małej miseczki dodajemy 4 łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżki majonezu, wyciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Całość dobrze wymieszać i można podawać jako dodatek do pizzy. Gwarantujemy, że raz przyrządzony, na zawsze zostanie Waszym ulubionym sosem do tego dania.

Dodaj komentarz