Jakie są największe na świecie meduzy z Echizen?

635677300338734212

Meduzy najczęściej kojarzą się nam z głębinami oceanów, z zagrożeniem, mogącym czyhać przez poparzenie w kontakcie z nimi. Kojarzymy też wizyty nad Polskim Morzem, kiedy meduza wypływa na brzeg i rodzice ostrzegają dzieci, żeby jej nie dotknęły. Jest to ostrzeżenie bez przyczyny, ponieważ nasze gatunki z reguły groźne nie są. Dużo jest jednak takich meduz, które mogą swoim poparzeniem naprawdę wyrządzić szkodę u dorosłego człowieka a co dopiero u dzieci. Są też takie meduzy, które mają we wnętrzu organizmu trujące substancje, na przykład jest to meduza z Echizen. Większość nas na pewno próbowała dość modnych ostatnio owoców morza. Jednym smakują, inni na ich widok czują niemal obrzydzenie. W menu wielu restauracji, właśnie wśród owoców morza znajdziemy meduzy. Taki gatunek jak meduza z Echizen również są jadalne. Meduzy te są przez niektórych też nazywane meduzy jadowite lub meduzy z jadem. Meduza z Echizen sjest przysmakiem kulinarnym w kraju, w którym niebezpieczne potrawy pełnią znaczącą część gastronomicznych ofert w restauracjach, czyli w Japonii. Potrawę przyrządzić potrafią prawdziwi mistrzowie kuchni, którzy za swoją usługę zbijają majątek, dlatego meduzy te nie są najtańsze. Jak podawana jest ta dziwna potrawa dla odważnych smakoszy? Meduza z Echizen podawana jest na surowo lub ugotowane. Są one pokrojone na cieniutkie paseczki, przypominające swoim wyglądem makaron. Ważne jest to, żeby wybrać do przygotowania potrawy meduzy z tych gatunków, które nie są groźne dla organizmu człowieka. Wybiera się meduzę i przyrządza nawet kilka dni aby straciły wszystkie niebezpieczne dla organizmu człowieka substancje. Meduza z Echizen do tych bezpiecznych gatunków jednak nie należy. Ich nieprawidłowe przyrządzenie u dziecka prowadzi od razu do śmierci, u dorosłego człowieka również, wywołując najpierw wstrząs anafilaktyczny, czyli szybką i nagłą reakcję organizmu na jakąś substancję, w tym wypadku na truciznę z parzydełek meduz, zagrażającą życiu. Meduza z Echizen jest to jedna z największych gatunków meduz na świecie, a największe w Azji, osiągające nieprawdopodobne rozmiary i wagę od 100 do nawet 200 kilogramów. Meduzy takie są niebezpieczne nie tylko po przyrządzeniu ale również za życia. Wyjadają bardzo cenne ryby, na przykład tuńczyki, dla pozostałych są postrachem. Przeszkadzają też w połowach ryb, na przykład zaplątują się w sieci rybackie, swoim ciężarem je niszcząc. Kolejnym problemem jest rozmnażanie się tych gatunków, praktycznie niekontrolowane przez ludzi, w ogromnym tempie narastające. Może to spowodowało, że wymyślono, iż można wyławiać je i przyrządzać w restauracjach, dodatkowo inkasując ogromne sumy. Śmiałkowie odważają się na skosztowanie meduz z Echizen może dlatego, że kieruje nimi adrenalina- im bardziej potrawa stanowi zagrożenie dla ich życia, tym chętniej wydają fortunę na jej skosztowanie.

Jeśli więc lubimy podróże i w każdym kraju próbujemy potraw, które są akurat tam specjalnością lepiej najpierw poznać, z czego dokładnie są przyrządzane i jakie konsekwencje grożą przez ich zjedzenie. Po zajrzeniu do karty dań, najlepiej wybrać znaną potrawę a nie próbować nowości, ponieważ nie wiemy, która z potraw może być przez nas jedzona po raz ostatni. Na szczęście w Polsce danie to jest w restauracjach niespotykane.

Dodaj komentarz