Fast-foody są niezdrowe

burger-1140824_1280

Co raz więcej osób rezygnuję z przygotowania obiadu w swoim domu na rzecz zjedzenia czegoś szybkiego na mieście. Chodzi tutaj o przysłowiowe ,,wyskoczenie” na miasto aby zjeść jakiegoś hot-doga lub hamburgera. Warto sobie uświadomić fakt, że ,,fast-foody” to jedzenie o bardzo dużej zawartości kalorycznej. To właśnie w nich można znaleźć bardzo dużą liczbę tłuszczów. Nie ma w nich najbardziej przydatnych substancji m.in. błonnik, witaminy lub składniki mineralne. Produkty, które można zaliczać do fast-food to na pewno hamburgery, frytki, cola, zapiekanki.

Fast foody są niezdrowe ponieważ we wszystkich potrawach korzysta się z białego, miękkiego pieczywa, które jest pozbawione witamin i zdrowego błonnika. Nie można w nich odnaleźć wartości odżywczych i to właśnie jest powodem tego, że następuję przyrost wagi ciała – bez dostarczenia odpowiednich składników ,,odżywczych”. Nasycone kwasy tłuszczowe, które są tutaj zawarte to powód do osłabienia sił obronnych całego organizmu.

To co może znajdować się w hamburgerach to przede wszystkim duża ilość kwasów tłuszczowych, które są szkodliwe dla całego organizmu. To właśnie one są powodem do tego, ze powstaję podwyższony cholesterol. Hamburger to potocznie nazywana ,,bomba kaloryczna”, można w niej odnaleźć powiększoną dawkę sody a ona powodować będzie rozwój nadciśnienia tętniczego a także choroby nerek.

Słodkie napoje są niezdrowe z tego powodu, że istnieję w nich bardzo duża zawartość cukru. To wszystko powoduję, że ich smak jest aż tak intensywny. Zawartość takiego cukru to na pewno puste kalorie. Zbyt duża dawka tego składnika w naszym organizmie może doprowadzać do tego, że staniemy się nadpobudliwi, nerwowi, depresyjnie i o zmiennych nastrojach. Cukier może spowodować choroby nerek, serca a także nadmiernego psucia się zębów. Występować może także osłabienie systemu immunologicznego a to będzie powodować co raz często zachorowania.

Produkty, które można zaliczać do fast-food to także sałatki. Warto powiedzieć o tym, że w tym przypadku można nie znaleźć dość dużej ilości niezbędnych witamin a także składników mineralnych. Zamiast tego w ich składzie da się znaleźć tłuste a także kaloryczne sosy.

Frytki to także niebezpieczny fast-food. Powiększona zawartość tłuszczu – w 100 g frytek da się znaleźć około 560kcal.

Choroby, które mogą występować w przypadku nadmiernego spożywania jedzenia fast-food to na pewno – otyłość, miażdżyca, choroby nowotworowe, miażdżyca oraz choroby serca. Świetnym sposobem na zminimalizowanie problemów z nieustanną chęcią spożywania ,,szybkiego jedzenia” jest postawienie na coś zupełnie innego. W dużej mierze chodzi tutaj głównie o zdrowe przekąski lub koktajle. To wszystko można wnieść w życie poprzez wprowadzanie dobrych nawyków żywieniowych. W tym celu niezbędne jest to aby przerzucić się na coś zdecydowanie innego niż ,,puste kalorie” a mianowicie warzywa lub owoce. Warto sobie zdać sprawę, że fast-food ma w swoich składzie nieodpowiednie substancję takie jak – hormony, chemia, barwniki, antybiotyki, szkodliwe tłuszcze, substancje smakowe.

Liczba osób, które spożywa fast-foody jest co raz większa. Nieodpowiednie nawyki żywieniowe a także siedzący tryb życia powoduję powstawanie otyłości. ,,Szybkie jedzenie” na pewno nie będzie prowadzić do skutecznej redukcji ilości tłuszczu w naszym organizmie. Każdy z nas powinien się zdecydować na to aby pomyśleć o zmianie swoich nawyków na bardziej racjonalne. Tylko dzięki temu można uniknąć niektórych chorób, które mogą być spowodowane nieregularnym jedzeniem posiłków lub spożywaniem ,,śmieciowego jedzenia”.

Dodaj komentarz