Czekolada nasza ukochana

chocolate-567234_1280

Mówiąc o śmieciowym jedzeniu, na ogół wskazuje się produkty pełne sztucznych dodatków, bogate w tłuszcze trans i cukry proste. To przede wszystkim słodycze, chipsy oraz żywność wysoko przetworzona, jak chociażby gotowe posiłki w proszku. A jak jest z czekoladą? Uwielbiana przez miliony ludzi na całym świecie, ma bogatą historię więc nie jest typowym przykładem śmieciowego jedzenia, opracowanego za pomocą nowoczesnych technologii. O czekoladzie mówi się, że jest z uwagi na zawartość magnezu korzystnie działa na układ nerwowy. Ma również wspierać serce, a nawet pomagać w odchudzaniu. Owszem po części to wszystko prawda. Co więcej, współczesny stan wiedzy naukowej pozwala nawet widzieć w czekoladzie sprzymierzeńca w profilaktyce nowotworów czy chorób skóry. Trzeba jednak pamiętać, że mówiąc ogólnie o czekoladzie, nie można generalizować. Ogromne znaczenie ma bowiem skład każdego produktu. Wszystkie nazywane są czekoladą, ale zdecydowanie najzdrowsza pozostaje ta gorzka. Ma najmniej cukru i sztucznych dodatków, za które śmieciowemu jedzeniu obrywa się najczęściej. Trzeba natomiast pamiętać, że w wielu czekoladach jest sporo tłuszczów. Nawet jeżeli nie należą one do kategorii tych najgorszych, czyli tłuszczów trans, to i tak rozsądek w ich jedzeniu zawsze jest wskazany. Na pewno z czekolady nie trzeba rezygnować, choć mimo wszystko warto sięgać po tę gorzką. Jej skład jest najbardziej optymalny i przynosi więcej korzyści niż szkód. O ile oczywiście zachowa się umiar oraz zdrowy rozsądek w jej spożywaniu. Taka zasada dotyczy jednak wszystkich rodzajów produktów, nawet tych pozornie znacznie zdrowszych niż czekolada.

Dodaj komentarz