Chipsy ziemniaczane- czy naprawdę powstają z ziemniaków?

Depositphotos_37168513_original

Chipsy ziemniaczane są legendą pośród przekąsek. Firmy coraz to wymyślają nowe ich kształty i smaki. Mało kto wie, że chipsy pochodzą z Ameryki. To tak zostały opatentowane i w paczkach dotarły do Europy. Chipsy ziemniaczane nie są zdrową przekąską, ale co jest tego powodem, skoro są chipsy ziemniaczane, jak sama nazwa mówi, zrobione są z ziemniaków? To nie ziemniak sprawia, że chipsy mają tyle kalorii a dodatki i ich przygotowanie. Chipsy zostały wynalezione w Ameryce, jak większość wysokokalorycznych i niezdrowych przekąsek. Stało się to jednak przez przypadek. W pewnej restauracji klient chciał, żeby podano mu ziemniaki pokrojone na bardzo cieniutkie plasterki, a że przygotowane w ten sposób były bardzo smaczne, zostały wprowadzone już na stałe do menu tej restauracji. Nazwa wzięła się zaś od nazwy miejscowości, w której cała ta historia miała miejsce.

Czasami nawet ziemniak w chipsach nie odgrywa dużej roli. Zdarza się że chipsy ziemniaczane, paradoksalnie do swojej nazwy, składają się z ryżu, z płatków ziemniaczanych, kukurydzy, lub z mieszanki tych składników. Z ekonomicznego punktu widzenia taka produkcja jest dużo bardziej opłacalne, niż gdyby produkować je z samych tylko ziemniaków.

Dodatkowo do chipsów ziemniaczanych są dodawane różnego typu wzmacniacze smaku, utrwalacze, barwniki. Kiedy zerkniemy na ich skład, lista jest bardzo długa i często nie znajdziemy na niej ziemniaków, a właśnie wspomniane wcześniej płatki ziemniaczane. Firmy na rynku prześcigają się w wymyślaniu nowych opakowań, zabawnych kształtów, czy smaków, które mogą być nawet dziwne.

Chipsy ziemniaczane znajdziemy na sklepowych półkach standardowe, czyli ketchupowe, o smaku pizzy, boczku, serowe. Są jednak smaki, które przyciągają wielu klientów po to, by zobaczyć jak taki produkt smakuje. Wynaleziono już chipsy ziemniaczane o smaku owoców morza, o smaku orzechowym a nawet o smaku coca- coli i karmelowym. Połączenie soli z karmelem ma swoich zwolenników, którzy wzbogacają firmy, już i tak o dość sporych dochodach. Aby zrobić taki smak chipsów potrzeba bardzo wiele substancji chemicznych i barwników. Im dziwniejszy smak, tym lista ta jest dłuższa. Oprócz składu chipsów ziemniaczanych, wywołującego spory na rynku producentów żywności, jest jeszcze ich przygotowanie. Jeśli są one robione z ziemniaków to sposób przygotowania jest dosyć prosty- mycie, obieranie, krojenie, blanszowanie, smażenie. Trudniej, ale i też taniej jest wtedy, kiedy przygotowywane są z płatków i innych mieszanek składników.

Potwierdzone badaniami jest kancerogenne działanie smażenia potraw na głębokim, niezmienianym tłuszczu a przecież właśnie w ten sposób robi się chipsy. Podczas smażenia wydziela się bardzo wiele substancji, które wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Wpływ tych substancji nie musi być widoczny od razu po zjedzeniu paczki chipsów, ale czasem wykrywalny jest dopiero po dość długim czasie. Podczas smażenia chipsów, fabryki robią to całymi dniami, miejsca w których są więc smażone wydzielają wysoką temperaturę, a właśnie pod jej wpływem wydziela się akrylamid, substancja chemiczna wydzielająca się pod wpływem wysokich temperatur, odpowiedzialna za kancerogenne działanie tych produktów.

Jak widzimy, chipsy ziemniaczane nie należą do zdrowej przekąski. Oprócz wymienionych wad są również wysoce kaloryczne. Bardzo słone, powodują wzrost pragnienia i apetytu. Sól zawarta w chipsach nie jest zdrowa, tak jak powszechnie wiadomo, bo powoduje zatrzymywanie wody w nerkach, rozregulowuje pracę układu moczowego i wpływa na problemy z otyłością. W miejscu w którym chipsy zostały wynalezione- czyli w Ameryce od lat zmagają się z problemem nadwagi. Nic innego jej nie powoduje jak właśnie niezdrowe, wysokokaloryczne jedzenie. Mimo, że w Polsce półki hipermarketów uginają się od różnego rodzaju chipsów, nie sięgajmy po nie chętnie. Uczmy też dzieci od małego, jak powstają ich ulubione potrawy i jakie zagrożenia niesie ich nadmierne spożywanie. O wiele zdrowiej jest też przygotować własne ziemniaczane chipsy, w których będziemy mieć pewność, że to ziemniak będzie odgrywał główną rolę. Przygotowane potrawy własnoręcznie są nie tylko zdrowe ale już same ich zrobienie sprawia wiele przyjemności i może być sposobem na fajne spędzenie czasu.

Dodaj komentarz